RAGS 4 BAGS

ONTWERP

Allereerst wordt er een ontwerp gemaakt. De eerste vraag moet zijn: wat is het doel van de tas? Voor school of werk, vrije tijd of uitgaan? Het formaat is net zo belangrijk als het uiterlijk. En als het doel eenmaal is gekozen, rijst de volgende vraag: aan welke eisen moet deze tas voldoen? Ritsen, magneten, drukknopen of ringen bepalen hoe je een tas opent. Welke vakken zijn dan belangrijk? Welke moet gemakkelijk toegankelijk zijn en welke niet?

Daarnaast wordt er rekening gehouden met het draagcomfort: welke lengte is het beste voor een schouderband? Is het handig om aan elke tas een handvat te hebben (ja!), of moet de tas converteerbaar zijn?

Als alles goed gaat, resulteert bovenstaande in een goed ontwerp dat vertaald kan worden in een bouwtekening. Inmiddels wordt er al veel onderzoek gedaan naar kleuren. Afhankelijk van het merk kunnen kleuren gedurfd of neutraal zijn, maar ze moeten altijd hand in hand gaan met ondersteunende kleuren. Zo zijn de tassen makkelijk te combineren bij iedere outfit en toch opvallend genoeg om er stijlvol uit te zien. Kortom: een tas moet voor het leven zijn.

Groene productie

Nadat de kleuren zijn bepaald, start het productieproces. In China, waar onze tassen worden gemaakt, zijn er maar 2 producenten die zich wagen aan ECO-materialen. Simpelweg omdat ECO tijd kost. En tijd is geld. Gelukkig denken wij daar niet zo over. Met een beperkt aantal collecties per jaar hebben we alle tijd. Onze materialen zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan. Bijvoorbeeld van oude, gebruikte tassen of wat er over is van oude producties. Het polyurethaan wordt versnipperd en vermengd met houtvezel. Wie had gedacht dat jouw Hi-di-hi, Noi-Noi of EEEZI tas van zaagsel zou zijn?

Uiteraard worden er meer materialen gebruikt dan alleen deze, maar alles zo milieuvriendelijk mogelijk. Zo zijn onze ritsen gemaakt van PET-flessen en zijn alle metalen (zoals je ritstrekker, het logo, drukknopen en ringen) vrij van lood en cadmium. Voor de bedrukking op de tassen wordt, net als de coating, alleen milieuvriendelijke verf op waterbasis gebruikt. Zo kan je tas tegen een stootje.

Nu kan de productie van de tassen beginnen. Iedere medewerker heeft zijn eigen taak. Eén persoon steekt de rits in, of naait de voering of maakt een handvat. Iedereen blijft maximaal 2 dagen op zijn taak, waarna er gewisseld wordt. Zo houden we de focus extra sterk en kunnen er geen concentratiefouten gemaakt worden, aangezien er veel details in een Hi-di-hi, Noi-Noi en EEEZI tas zitten. In totaal werken er 40 mensen aan 1 item!

Fair gemaakt

Onze fabriek werkt volkomen fair. Dit betekent dat de medewerkers onder goede omstandigheden werken die regelmatig worden gecontroleerd. Iedereen is verzekerd, werkt niet meer dan 8 uur per dag voor een normaal salaris, heeft weekenden en feestdagen. De fabriek heeft een keuken waar de baas 3 maaltijden per dag klaarmaakt voor alle medewerkers. Dit heeft ervoor gezorgd dat iedereen in de fabriek één grote familie is. Je herinnert je misschien dat er in Nederland een tekort was aan mondkapjes. Alle fabrieksmedewerkers hebben ongebruikte mondkapjes ingezameld en naar ons opgestuurd. Daar hebben we een heel ziekenhuis blij mee kunnen maken. Fair is dus wederzijds. En laten we eerlijk zijn: hoe EEEZI kan het zijn?

Verpakking

Verpakken is een kunst op zich. Je wilt niet te veel materiaal gebruiken, maar je wilt wel dat de tas goed aankomt. Gelukkig zijn er al goede vorderingen gemaakt op het gebied van verpakkingen. Hierdoor zijn onze dozen van houtvrij karton, is ons plakband geen PVC, is de vulling van de tassen gerecycled patroonpapier en worden onze folders gedrukt op Biotop.

Vervoer

Als alle tassen netjes verpakt zijn en klaar zijn voor verzending naar Nederland, komt de containervrachtwagen aan. Elektrisch rijden is al heel gebruikelijk in China! Alle dozen worden gelabeld en netjes geladen, voordat ze per containerschip in de haven van Rotterdam aankomen. Daar aangekomen wordt de container vervoerd naar ons magazijn in Waddinxveen.

In ons magazijn wordt alles netjes uitgepakt, gesorteerd en opnieuw gecontroleerd. Daarna wordt alles weer ingepakt om naar de winkels te sturen. Uiteraard gebruiken we hiervoor dezelfde dozen.

Zodra de tassen in de winkel liggen, vertelt de winkelier ons verhaal en verkoopt hij je met trots een Hi-di-hi, Noi-Noi of EEEZI tas. Want een groener ecosysteem is niet alleen onze prestatie. Het is die van iedereen. En zo draagt iedereen zijn steentje bij. Een beter milieu begint bij het produceren/verkopen/kopen van een Hi-di-hi, Noi-Noi of EEEZI tas!

nl_NLNL
X